„Aby zrobić wielkie wino, potrzeba szaleńca, który założy winnicę,
mędrca, który ustali zasady jej funkcjonowania,
prawdziwego artysty, który stworzy wino
i amatora, który je z uwielbieniem wypije…” – Jean Orizet
Winnica “Pod Lipą”
Tradycja i nowoczesność
Założona w 2008 roku w Górzykowie Winnica Pod Lipą, z widokiem na zakole Odry, nazwę zawdzięcza ogromnej, starej lipie, która góruje nad winnym wzgórzem. Region zielonogórski ma wspaniałe tradycje winiarskie i dzięki panującemu tu klimatowi możliwa jest uprawa szlachetnych szczepów winorośli. Spośród ponad 2500 krzewów uprawianych w winnicy, większość stanowią odmiany gatunku Vitis vinifera: Riesling, Pinot Noir oraz Gewürztraminer uzupełnione hybrydami międzygatunkowymi: Regent i Johannite.Wszystkie krzewy winorośli formowane są na rusztowaniach z drutów rozpiętych pomiędzy metalowymi słupkami, czerpią potrzebne składniki z gleby nawadnianej wodą ze studni głębinowej. Dzięki kropelkowemu systemowi nawadniania winorośl otrzymuje optymalną ilość wody.
Wiosna
Czas wzrostu
Wiosną zaczyna się wzrost winorośli, pojawiają się pąki, rozwijają się liście, młode pędy układa się na trejażach. Winorośl trzeba bacznie obserwować i chronić przed chorobami oraz szkodnikami. Bardzo niebezpieczne w naszym regionie są wiosenne przymrozki, które mogą zniszczyć plantację.
Lato
Czas kwitnienia
Latem winorośl kwitnie, zawiązują się owoce, trzeba usuwać zbędne liście aby dojrzewające owoce miały jak najwięcej światła i mogły gromadzić cukier potrzebny do powstania dobrego wina. Od ilości słonecznych dni zależy jakość owoców.